Yönetimsel bir boyutun gelişimi olarak insan kaynakları yönetimi meydana gelmiştir. Personellerin kendi hedefleri ve çıkarları doğrultusunda işletmelerini ve kendilerini geliştirmek amacı ile kullandıkları bu sistem, günümüzde işletmeler ve çalışanları için son derece önem teşvik etmektedir.
İnsan kaynakları yönetimi; işletme bünyesinde çalışan tüm personelin işe alınması, yetiştirilmesi ve personelin verimliliğinin arttırılmasına yönelik gerekli tüm desteklerin sağlanması olarak ifade edilmektedir. Hem iç çevre hem de dış çevre ile kanunlara uygun bir şekilde yönetilmesine imkan sağlayan çalışmalardan oluşan insan kaynakları personelinin, stratejik bir planlama doğrultusunda yönetmesi, eğitim, seçme, motivasyon, ücret, performans değerlendirme ve personel bulma gibi fonksiyonları yerine getirmesi beklenmektedir.
➥İnsan Kaynakları İşe Alım Aşamaları
İşe alım aşamaları; seçme, yerleştirme ve kadrolama gibi kavramlarla ifade edilebilmektedir. İnsan kaynaklarının personel bulma işlevi ise, ”işletmenin insan kaynakları planlamasına istinaden ortaya çıkan, işletmenin ihtiyaçları doğrultusunda yeterli vasıf ve kişisel özellikleri gösteren, iş gücü açığının kapatılabilmesine yönelik gerekli olan iş başvurularının oluşturularak değerlendirilmesi ve karara varılması süreci” olarak ifade edilmektedir.
İnsan kaynakları sağlama ve seçim aşamalarında yönetici ile diğer departman yöneticileri arasında bir iş birliği meydana gelmektedir. Bu kapsamda insan kaynakları departmanı ile diğer departmanlar arasındaki bağlantı sayesinde, işe alınacak personel önce insan kaynakları sonra çalışacağı departman yöneticisi ile görüşmektedir.
İnsan kaynakları işe alım aşamaları şu şekildedir;
-İş tanımının belirlenmesi.
-Başvuruların kabulü.
-Ön görüşme sağlanması ve başvuru formunun doldurulması.
-İlgili testlerin çözülmesi.
-Görüşme.
-Referansların teyidi.
-İşe alım kararının verilmesi.
-Sağlık prosedürleri.
-Teklif süreci.
-İşe yerleştirme aşaması.