Haber

KVKK Danışmanlığı

globalsad

Kişisel Verileri Koruma Kanunu (KVKK), veri sorumluluğu bulunanları (diğer bir ifadeyle kişisel verileri saklayan ya da işleyen bireyleri) ciddi yükülümlülük altına almaktadır. Bu nedenle kişisel veri işleyen ve saklayan bireyler KVKK danışmanlığına ihtiyaç duymaktadır.
Türkiye’de 2016 yılından itibaren şirketlerde en fazla ihtiyaç duyulan hukuki danışmanlık kollarından biri de KVKK danışmanlığı hizmeti oldu. Nitekim 2016 yılı KVKK’nın kabul edildiği yıl olarak bilinmektedir.

Bilhassa 6698 sayılı KVKK geçici madde hükmü çerçevesinde kişisel verileri işleyen veri sorumlularına uyum süresi olarak 2 yıl tanımış olduğundan KVKK danışmanlığının önemi artmıştır. Söz konusu uyum süreci sona ermiş olmasına rağmen uyum zorunluluğu devam etmektedir. Nitekim artık kanuna aykırıklar cezalandırılıyor. Bu nedenle KVKK danışmanlığı hizmeti günümüzde oldukça yaygınlaşmış durumdadır.

KVKK Danışmanlığı Kapsamında Neler Yer Alır?
KVKK danışmanlığı hizmeti ile ilgili olarak değinilmesi gereken birkaç temel unsur bulunmaktadır. Hukuki analiz, tenik analiz ve hem hukuki hem de teknik dönüşüm aşamasıdır.

Kişisel verileri işleme aşamaları sürekli olarak devam etmektedir. Bu nedenle veri işleme sistemlerinin özenle oluşturulması ve mevzuata uygun olması gerekmektedir. KVKK danışmanlığı kapsamında sürdürülen çalışmalardan bazıları şunlardır;

-Farkındalık eğitimi,
-Verilerin tespit edilmesi, toplanması, yönetilmesi, anonimleştirilmesi, depolanması, transfer edilmesi ve verilere ulaşabilen personellerin tespit edilmesi,
-Fiziki ve dijital verilerin genel analizi,
-Veri sahibi ile temas edilmesi,
-Veri sahibinin aydınlatılması,
-Bilgi toplama kanallarının analiz edilmesi.

Neden KVKK?
Günümüzde bireylerin ve işletmelerin haklarını koruyabilmek oldukça güç durumdadır. Nitekim ufak bir alışveriş esnasında dahi kişilerin bilgileri alınarak işlemekte ve saklanmaktadır. Bu nedenle KVKK kanunu gündeme gelmiştir.

Related Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir